Extinction logo

Hoe het allemaal zat

We schrijven circa 2500 jaar voor Christus. In Nubië vindt een oude beschaving het geheim om de Goden van Buiten naar de Aarde te roepen: eens in de 84 jaar staan de sterren en planeten precies goed om een ceremonie uit te voeren waarmee zij Nyarlathotep, de Duistere Farao, kunnen oproepen, die de weg zal voorbereiden voor de komst van de andere Goden.
Om de onmetelijke rijkdommen en andere beloningen die voor hen in het verschiet liggen te bemachtigen, moeten ze alleen een volk uit de weg ruimen dat van nature deze kwaadaardige Goden op afstand houdt: de inwoners van het Koninkrijk Napata, ofwel de Napatanen (wat later verbasterde naar Naptanen). Net voordat ze hieraan toe komen, echter, stuurt Bast - een Oude God, geassocieerd met katten en gezworen beschermvrouwe van de mensheid - haar Ridders om hier een stokje voor te steken.
Om te verhinderen dat 84 jaar later (wanneer alle Napatanen dood zullen zijn) alsnog de ceremonie voltrokken kan worden, zorgt Bast ervoor dat elk van "haar" Napatanen zal blijven reïncarneren, totdat zijn essentie onder het juiste gesternte aan het Kwaad wordt geofferd en Bast er geen grip meer op heeft. Tijdens specifieke standen van de planeten ten opzichte van de zon, worden vanaf nu Napatanen onwetend opnieuw geboren.

We schrijven 2011. De Brotherhood of the Charcoal Wings, een afscheiding van de Church of Starry Wisdom, heeft al enige tijd geleden het pand opgekocht waar in 1927 de ceremonie opnieuw is gefaald. Toentertijd hebben de Ridders het, na het verstoren van de ceremonie, voor elkaar gekregen om belangrijke kennis weg te nemen in de vorm van het Boek der Buitenste Goden, waarin de oude tekst van de ceremonie staat. Het is echter al lang bekend dat elke Naptaan diep van binnen beschikt over de kennis uit zijn vorige levens; het omhoog halen gaat echter niet makkelijk. De cultus heeft daarom een psychiatrische inrichting in het leven geroepen, waar de Naptanen heen zullen worden ontvoerd. Met behulp van een expert in retrograde amnesie zullen ze de ontbrekende kennis over de ceremonie bemachtigen, en eindelijk slagen waar al hun voorgangers faalden...

We schrijven 1927. Een select, maar nogal uiteenlopend gezelschap van mensen die niets met elkaar gemeen lijken te hebben, wordt uitgenodigd voor de opening van een archeologisch themapark in Wilhelminaoord. Wat zij niet weten, is dat een deel van de organisatie kwaadaardige plannen met ze heeft. Zij worden onder valse voorwendselen voor het karretje van de cultisten gespannen om voorwerpen te verzamelen die 's avonds gebruikt zullen worden in een ceremonie waarin zij zelf het offer zullen zijn.
Bast stuurt haar katten en doet er alles aan om dit te verhinderen, maar haar acties worden verkeerd uitgelegd en daarmee speelt ze de cultisten in de kaart. De ceremonie wordt echter net op tijd verstoord door een sterk uitgedunde groep Ridders van Bast.

We schrijven 2011. Na een paar luide schoten schrikt een groep verwarde patiënten wakker in een psychiatrische inrichting, met herinneringen aan een vorig leven vers in het geheugen. Ze zijn bedrogen door degenen die hen leken te helpen, maar de Ridders van Bast zijn hier om ze weer op het 'juiste spoor' te zetten.
Nadat ze meer over zichzelf en het kwaad te weten zijn gekomen, en er zelfs meerdere malen mee in aanraking zijn gekomen, bedenken ze een list om de cultus bijeen te krijgen en zo het Kwaad voor eens en voor altijd te stoppen. De list lijkt te slagen, maar één van de cultisten weet via zijn iPhone de informatie over de ceremonie door te spelen naar de archiefbeheerders van de cultus...

We schrijven 2095. Te midden van een enorme chaos worden 25 Naptanen levend aangetroffen door De Brotherhood of the Charcoal Wings. Iteratie 43 is begonnen....